W dniach 26-28 listopada 15 osobowa grupa reprezentująca LGD „Mazurskie Morze” uczestniczyła w wizycie studyjnej do Doliny Karpia (powiat oświęcimski). Był to wyjazd  szkoleniowo-edukacyjny o tematyce: akwakultura i usługi turystyczne jako kierunek rozwoju gospodarstw rybackich z obszaru LGD „Mazurskie Morze”. Przedstawiciele sektora rybackiego mieli okazję spotkać się z hodowcami ryb i przetwórcami działającymi na terenie gminy Zator. Wizyta odbyła się w ramach projektu pt. „Wyjazd studyjny oraz szkolenie zawodowe podnoszące kompetencje osób z sektora rybackiego” realizowanego przez LGD „Mazurskie Morze” jako operacja własna. Projekt ma wartość 24.380,00zł i uzyskał dofinansowanie w kwocie 12.190,00zł ze środków Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze” na lata 2014-2020. W projekcie w roku 2019 zrealizowane zostanie również szkolenie zawodowe dla 10 osób, pozwalające uzyskać patent stermotorzysty żeglugi śródlądowej.

 Odwiedziliśmy dwie przetwórnie specjalizujące się w przygotowywaniu potraw z karpia. W przetwórni Spiżarnia Doliny Karpia mogliśmy spróbować karpia smażonego i wędzonego. Tutaj też gospodarz pokazał nam realizowaną prze niego usługę w postaci spływu galarem Kanałem Łączańskim w kierunku Wisły. Godzinna przejażdżka, mimo chłodu, pokazała jak zostały wykorzystane, w Dolinie Karpie, tradycje spływów galarowych do tworzenia atrakcji turystycznej. O galarach i ich historii na Ziemi Zatorskiej opowiedział nam Pan Kazimierz Mostowik, który gościł nas również w Ekomuzeum Doliny Karpia. W przetwórni Skarby Doliny Karpia zobaczyliśmy urządzenia i posłuchaliśmy jak wygląda proces przetwarzania świeżej ryby poprzez wędzenie i marynowanie do wytworzenia produktu trafiającego do sklepu.

W Rybackim Zakładzie Doświadczalnym pokazano nam stawy hodowlane, sprzęty, urządzenia wykorzystywane w hodowli ryb. Dyrektor zakładu oprowadził nas i opowiedział jak wygląda system hodowli karpia zatorskiego, oraz współpracy z odbiorcami produktu akwakultury. 

Wieczorem spotkaliśmy się z przedstawicielami Stowarzyszenia „Dolina Karpia”  i wymieniliśmy doświadczeniami z wdrażania LSR, a przedstawiciele sektora rybackiego mogli porozmawiać o realizowanych w ramach Programu Leader projektach dofinansowanych ze środków Lokalnych Strategii Rozwoju na obszarze „Mazurskiego Morza” i „Doliny Karpia”.

Stowarzyszenie „Dolina Karpia” zaprosiło nas również do odwiedzenia Izby Regionalnej oraz zakładu produkującego lokalny słodki wyrób „krówkę zatorską” W Izbie Regionalnej Pani Przewodnik przekazała nam informacje z dziejów Ziemi Zatorskiej i przedstawiła najważniejsze eksponaty zgromadzone w Izbie. W zakładzie Lolly Polly mogliśmy podejrzeć produkcję słodyczy, a na warsztatach własnoręcznie zapakować torebkę krówek zatorskich.

 

 

program rozwoju obszarow wiejskich